Ook in de Bommelerwaard komt het blauwtongvirus voor bij schapen

25 okt 2023, 11:57 Nieuws
shutterstock 2304154939 2
Nederhemert / Brakel - Het blauwtongvirus verspreid zich steeds verder in de regio. Waar het begon met een schaap in Almkerk wat met het virus is besmet gaat nu in hoog tempo door de regio.
Zowel in Brakel als in Nederhemert lijkt het erop dat een schaap is besmet met het blauwtongvirus. Zo laten de cijfers weten van de NVWA. (Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit)
Eerder was er ook al een schaap in Gameren wat de symptomen liet zien van het blauwtongvirus. Zo'n besmetting wordt een klinische besmetting genoemd. Dat betekend dat het dier de symptomen van het virus laat zien maar het niet verder onderzocht is in een laboratorium.

Wat is het blauwtongvirus?

Het blauwtongvirus treft voornamelijk schapen, maar het kan ook andere herkauwers zoals koeien en geiten aantasten. De verspreiding van dit virus gebeurt via knutten, een soort kleine muggen. De naam van de ziekte is afgeleid van een van de symptomen die bij geïnfecteerde dieren kunnen optreden, namelijk de blauwe verkleuring van de tong.
Gelukkig is het virus niet overdraagbaar op mensen, maar het vormt wel een aanzienlijk risico voor het leven van de getroffen dieren.