Aantal woninginbraken voor het eerst in jaren weer gestegen

22 nov 2022, 10:40 Nieuws
shutterstock 555231586
Voor het eerst in jaren is het aantal woninginbraken in Nederland weer gestegen. In totaal sloegen inbrekers in de periode van januari tot september maar liefst 17.300 keer toe. Vorig jaar rond dezelfde tijd registreerde de politie nog 16.100 inbraken. Dit jaar is dat aantal meer dan zeven procent gestegen.

Waardevolle spullen

Een woninginbraak is niet zeldzaam, en om die reden is het belangrijk om goed bewust te zijn van hoe je ervoor zorgt dat je spullen zo veilig mogelijk blijven. Naast inbraakbeveiliging en inbraakpreventie kun je ervoor kiezen om je waardevolle spullen in een kluis of locker te bewaren. Locker.nl is een specialist in lockers en kluizen die voor iedere wens wel iets heeft. Ideaal voor als je op zoek bent naar bijvoorbeeld een kleine, zware kluis, of als je juist een grotere locker wilt voor meer spullen.

Direct verband coronamaatregelen

De politie stelt dat er sprake is van een direct verband met de coronamaatregelen. Tijdens de coronaperiode werkten veel mensen thuis, waardoor het voor inbrekers een stuk lastiger was om in te breken. Nu mensen weer vaker buiten de deur zijn voor werk en andere bezigheden, zijn er weer volop mogelijkheden voor inbrekers. ‘‘In 2021 lag het aantal woninginbraken uitzonderlijk laag,’’ vertelt landelijk projectleider woninginbraak Sybren van der Velden aan Hart van Nederland. ‘’Toen begin 2022 de maatregelen verdwenen, nam het aantal inbraken ook weer toe. We zitten nu iets lager dan in pre-coronajaar 2019 rond dezelfde tijd. Maar het gaat naar verwachting alsnog om ruim 25.000 woninginbraken dit jaar’’.

Verschil tussen provincies

In vergelijking met 2021 namen de woninginbraken in Drenthe met 41 procent toe, in Flevoland met 35 procent en in Overijssel met 28 procent. Procentueel gezien zijn dat best forse stijgingen. In Limburg namen de inbraken juist af met 8 procent, net als in Zuid-Holland waar 1 procent minder inbraken waren.