In talloze Nederlandse huishoudens liggen ongebruikte smartphones stof te verzamelen in lades en kasten. Vaak worden ze bewaard "voor het geval dat", maar blijven ze jarenlang onaangeroerd. Toch is het verstandig om zo’n oude telefoon in te leveren, stelt Radar. Niet alleen vanwege de ruimte, maar ook vanwege de impact op het milieu.
Uit onderzoek van Fraunhofer Austria Research, in opdracht van refurbished-marktplaats refurbed, blijkt dat er in Nederland zo’n 26,8 miljoen ongebruikte smartphones liggen. Dat is gemiddeld 1,5 toestel per persoon. Een aanzienlijk deel daarvan is nog geschikt voor hergebruik via refurbishment: het opknappen en opnieuw verkopen van elektronische apparaten.
Refurbed-medeoprichter Kilian Kaminski benadrukt de milieuvoordelen. Hergebruik van oude smartphones leidt volgens het onderzoek tot 86% minder gebruik van nieuwe grondstoffen en 69% minder gebruik van zeldzame materialen. “Als we alle geschikte toestellen opnieuw gebruiken, zouden we in Europa drie jaar lang geen nieuwe grondstoffen nodig hebben voor smartphones,” aldus Kaminski.
Daarnaast worden schaarse materialen zoals kobalt, palladium en goud herwonnen, wat niet alleen grondstoftekorten tegengaat maar ook bijdraagt aan het verminderen van e-waste, CO₂-uitstoot en waterverspilling.
Behalve duurzaam, kan het inleveren van een oude smartphone ook financieel aantrekkelijk zijn. Bedrijven als MediaMarkt, Vodafone en refurbed geven er een vergoeding voor. Afhankelijk van het model en de staat van het toestel kan dit aardig oplopen. Zo levert een goed werkende iPhone 11 gemiddeld zo’n €120 op.
Wie zijn toestel liever schenkt, kan het ook inleveren bij goede doelen als KiKa of CliniClowns, of bij de milieustraat. Daar staat weliswaar geen vergoeding tegenover, maar wel een bijdrage aan een beter milieu of een goed doel.
Veel mensen aarzelen omdat ze niet zeker weten wat er met hun data gebeurt. Kaminski raadt aan om altijd een fabrieksreset te doen en persoonlijke gegevens te verwijderen. Inleveren bij een betrouwbaar adres, zoals refurbed of een erkende winkel, is daarbij belangrijk.
Kortom, een oude smartphone inleveren is niet alleen goed voor de planeet, maar kan ook voor jezelf voordeel opleveren. Laat die lade dus niet langer vol raken, en geef je oude toestel een tweede leven.