Spinazie schappen leeg: hoelang gaat het duren en hoe zit het met andere groenten?

Foto: Shutterstock

De spinazieschappen in de supermarkt zijn leeg. Door de vele regen is de spinazie oogst namelijk mislukt. Naast spinazie worden er in Nederland meer groenten verbouwd. Zijn de schappen van andere groenteschappen straks ook leeg? En hoelang gaat het duren voordat we weer spinazie in de schappen vinden?

Spinazie verregend

Door de vele regenval van de afgelopen tijd is de spinazie oogst bij veel telers mislukt. “Het probleem zit hem nu vooral in de spinazie, omdat het een kwetsbaar product is”, vertelt een woordvoerder van GroentenFruit Huis, een belangenvereniging voor de groente- en fruitsector. “Door die regen is het nu voor sommige telers moeilijker om het product te leveren”.

Hoe lang gaat het tekort duren? 

Volgens een woordvoerder van LTO Nederland groeit spinazie meestal in zes tot acht weken tijd. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat we ook echt pas over anderhalve maand weer spinazie in de schappen terugvinden. “De overlast is best regionaal. Er is een aantal telers die wel kunnen zaaien”, vertelt een woordvoerder van GroentenFruit Huis.

Spinazie-telers die minder last hebben gehad van de vele regenval, kunnen dus misschien binnenkort beginnen met oogsten. Van deze telers kunnen we eventueel wel binnenkort weer spinazie in de supermarkt zien liggen.

Andere groenten 

Naast spinazie worden er ook andere groenten in Nederland verbouwd. Of deze groenten ook minder verkrijgbaar worden door de vele regen, is volgens de woordvoerder van GroentenFruit Huis niet goed te voorspellen.

“Voorspel het weer maar eens”, lacht de woordvoerder. “Regen en koud weer hebben voor sommige groenten effect op de groei. Maar wat dat effect is, en of we daar iets van gaan merken, is heel moeilijk te voorspellen”, aldus de woordvoerder.

Kasgroenten wel beschikbaar 

Over enkele groenten hoeven we ons in ieder geval geen druk te maken, volgens de woordvoerder. Groenten zoals tomaten, komkommer en courgette worden in Nederland vooral in kassen verbouwd. Van de regen hebben deze groenten dus geen last en deze zul je gewoon genoeg in de supermarkten blijven vinden.

Spinazie vervanger

Gelukkig zijn er, tot de spinazieschappen weer gevuld zijn, ook lekkere alternatieven. Snijbonen, doperwten en sperziebonen kunnen goede vervangers voor spinazie zijn.

Bron: Radar

Cookieinstellingen