Burgemeester van Maaren treedt af na illegale werkzaamheden aan woning

Foto: Gemeente Zaltbommel

Pieter van Maaren stopt per 1 augustus als burgemeester van Zaltbommel, zo maakte de gemeente woensdagavond bekend. Van Maaren ligt al maanden onder vuur vanwege illegale werkzaamheden aan zijn monumentale woning in de oude binnenstad van Zaltbommel.

De kwestie begon toen Van Maaren, zonder de juiste vergunning, de ramen van zijn woning verving door dubbel glas en nieuwe kozijnen, terwijl hij alleen toestemming had voor het plaatsen van achterzetramen voor beveiligingsdoeleinden. De gemeente had 40.000 euro bijgedragen aan de beveiliging van zijn huis, maar het blijft onduidelijk of dit geld daarvoor is gebruikt.

Het Brabants Dagblad onthulde onlangs nieuwe feiten, waaronder dat een aannemer Van Maaren tijdig had gewaarschuwd over de vergunningseisen. Deze onthullingen maakten zijn positie steeds moeilijker. In overleg met het presidium van de gemeenteraad besloot Van Maaren om af te treden.

In een verklaring liet Van Maaren weten: “De afgelopen periode ben ik op een negatieve manier in het nieuws gekomen. Dat is niet goed voor het openbaar bestuur, de gemeente Zaltbommel en voor mijzelf. Ik ben een burgemeester die zich richt op goede relaties en wil dicht bij mijzelf blijven. Voor mij staat het zoeken van de verbinding altijd voorop, en dat is nu niet meer mogelijk. Ik heb en houd een warm hart voor Zaltbommel en haar inwoners.”

De commissaris van de Koning van Gelderland, Henri Lenferink, gaat nu samen met een vertrouwenscommissie op zoek naar een opvolger voor Van Maaren.

Cookieinstellingen