Schapenhouderij in Brakel getroffen door Q-Koorts

Foto: Shutterstock

Brakel – Een schapenhouderij aan de Verdrietweg in Brakel is deze week getroffen door Q-Koorts. Deze ziekte is ook gevaarlijk voor mensen. Door vaccinatie was de laatste uitbrak in 2016 geweest. Nu blijkt toch dat het virus zich verspreid.

Controle op vaccinatie

Nadat de uitbraak is gemeld bij de overheidsdiensten komt het NVWA meerdere controles uitvoeren. Gecontroleerd wordt of de dieren gevaccineerd zijn en of de klachten passen bij Q-koorts. Daarnaast wil de dierziektedeskundige weten of de betrokken mensen ziek zijn.

Laag risico

De kans dat mensen in de omgeving van het bedrijf Q-koorts krijgen is klein. In Nederland krijgen jaarlijks enkele mensen Q-koorts. De meeste mensen hebben geen of weinig klachten. Ongeveer 1 op de 5 mensen houdt na een besmetting langer klachten. Het RIVM blijft daarom alert en volgt de situatie goed.

Angst

Toch heerst er een angst in het dorp Brakel. Verschillende mensen laten weten toch wel angst te hebben om de bacterie te krijgen, ook al lijkt de kans op besmetting nihil.

Burgemeester Pieter van Maaren laat weten:

“De impact van deze besmetting is allereerst voor de betreffende ondernemer en zijn gezin groot. Ik heb contact met hen gehad en hen een hart onder de riem gestoken.”

Cookieinstellingen