Waarom zitten er wel PFAS in hobby-eieren maar niet in supermarkt-eieren?

Foto: Pexels

Eieren van hobbykippen kunnen te veel PFAS bevatten. Daarom adviseert het Voedingscentrum om hobby-eieren af te wisselen met eieren uit de supermarkt. Hoe kan het eigenlijk dat commerciële eieren geen PFAS bevatten? Radar zoekt het uit.

Hoe schadelijk zijn PFAS?

PFAS is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die niet of nauwelijks afbreken in het milieu. Door milieuvervuiling kunnen ze in ons voedsel en drinkwater terechtkomen en op die manier kun jij ze binnenkrijgen.

Als je meerdere jaren te veel PFAS binnenkrijgt, kunnen deze stoffen de werking van je immuunsysteem negatief beïnvloeden. Hierdoor kun je sneller of vaker ziek worden en werken vaccinaties minder goed. Ook kunnen de stoffen effect hebben op je leverfunctie, je cholesterolgehalte en je voortplanting.

Hoe komen PFAS in eieren?

Omdat PFAS overal om ons heen zijn, kunnen kippen de stoffen op verschillende manieren binnenkrijgen. Bijvoorbeeld via de grond. Kippen scharrelen namelijk graag en pikken de hele dag in de grond op zoek naar voedsel. Als de grond vervuild is met PFAS kunnen deze stoffen in de eieren van deze kip terechtkomen. Ook zouden de kippen het binnen kunnen krijgen via het water dat ze drinken of het voer dat ze krijgen.

Hoe kan het dat supermarkt-eieren wel veilig zijn?

Het is niet helemaal duidelijk hoe het kan dat hobby-eieren PFAS bevatten en supermarkt-eieren niet. Het is namelijk ook niet duidelijk of hobbykippen PFAS binnenkrijgen via de grond, het water of hun voer. Het zou misschien verklaard kunnen worden uit het feit dat hobbykippen ander voer krijgen dan kippen bij kippenboeren.

“Het kan zijn ook dat de ophokplicht hier een rol speelt”, legt een woordvoerder van branchevereniging Avined uit. Vorig jaar gold dit namelijk bijna het hele jaar. “En hobbydieren hoeven niet naar binnen bij een ophokplicht.”

“Daarnaast is het zo dat de uitloop bij commerciële bedrijven over het algemeen een meer gecontroleerde omgeving is dan bij hobbydieren. Mogelijk vinden vaker grondmonsters plaats of is de buitenruimte al eens voorzien van nieuwe schone grond.”

Bron: Radar

Cookieinstellingen