NVWA adviseert om hobbykipeieren af te wisselen met eieren uit de supermarkt

Foto: Pexels

Een recente risicobeoordeling uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft aangetoond dat hobbykipeieren in Nederland mogelijk hoge concentraties PFAS bevatten, hoewel de bron hiervan momenteel nog niet duidelijk is. Als reactie hierop zijn het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gestart met een vervolgonderzoek om de mogelijke oorsprong van deze PFAS te achterhalen.

Het advies van het Voedingscentrum luidt momenteel dat de veiligste optie is om eieren te kopen bij supermarkten, speciaalzaken of op markten. Voor degenen die ervoor kiezen om eieren van eigen kippen te consumeren, wordt geadviseerd deze af te wisselen met eieren van commerciƫle bronnen.

Het Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) heeft op basis van eerdere onderzoeken van NRC en vier gemeenten rondom Dordrecht, evenals onderzoek van de NOS in Friesland, Utrecht en Limburg, vastgesteld dat eieren van hobbykiphouders te hoge concentraties PFAS bevatten. Vanwege bezorgdheid over de volksgezondheid heeft BuRO aanbevolen dat het Voedingscentrum consumenten informeert over de mogelijke risico’s van PFAS via de consumptie van hobbykipeieren.

PFAS, een groep chemische stoffen gebruikt om producten water- en vetbestendig te maken, kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Recente wetenschappelijke bevindingen hebben geleid tot een herziening van de maximale toegestane inname van PFAS per dag. Langdurige blootstelling aan PFAS, zoals via de consumptie van eieren over een periode, kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Cookieinstellingen