Google komt met nieuwe AI-zoekfuncties voor nieuwe smartphones

Foto: Shutterstock

Google komt met een aantal nieuwe zoekfuncties met kunstmatige intelligentie (AI) voor smartphones, meldt het techbedrijf. Gebruikers van de Google-smartphones Pixel 8, Pixel 8 Pro en de nieuwe Samsung Galaxy S24-toestellen kunnen vanaf 31 januari informatie opzoeken zonder dat ze een app hoeven te verlaten.

Met deze nieuwe zoekfunctie, Circle, kunnen mensen een bepaald onderdeel van een foto, video of tekst omcirkelen en daarover direct informatie opzoeken. Overigens kan dit ook op andere manieren dan een cirkel maken, bijvoorbeeld door op het betreffende deel van het scherm drukken.

In de woensdag gelanceerde Samsung Galaxy S24 zit ook het nieuwste AI-model Gemini van Google, meldt het techbedrijf. Mensen kunnen de kunstmatige intelligentie een opdracht geven via geluidsopnames met de Recorder-app. Zo’n opdracht kan bijvoorbeeld een samenvatten van een gesproken tekst zijn. Google voegde het AI-model een maand geleden al toe aan zijn nieuwste Pixel-toestellen. Op de nieuwe Samsung-telefoons komt ook een AI-model dat mensen helpt met berichten schrijven en een hulpmiddel dat lange teksten kan samenvatten met kunstmatige intelligentie tijdens het autorijden.

Verder breidt Google de mogelijkheden met zijn Lens-app uit. Met die app kunnen mensen informatie opzoeken door een foto te maken. Voorheen kon Lens alleen basale informatie opzoeken zoals de naam van een bepaald spel, maar vanaf woensdag kan de app volgens het techbedrijf met AI ook complexere informatie vinden over hoe je bijvoorbeeld een spel kan winnen.

Cookieinstellingen