BVNL en VVD Zaltbommel stellen vragen over het sluiten oliebollenkraam op Oudejaarsdag

Foto: Shutterstock

Zaltbommel – De VVD Zaltbommel en BVNL hebben beiden schriftelijke vragen gesteld over het sluiten van de oliebollenkraam op de Markt in Zaltbommel op Oudejaarsdag. Dit omdat het op zondag viel afgelopen jaar.

De kraam stond op Oudejaarsdag op de Markt in Zaltbommel voor de verkoop van oliebollen en appelflappen. In de loop van de ochtend kreeg de eigenaar de mededeling dat hij zijn kraam moest sluiten. Handhavers van de gemeente Zaltbommel kwamen hem dat vertellen.

De eigenaar laat op sociale media weten dat de emoties van boosheid en onmacht los kwamen bij zowel de eigenaar als ook de trouwe klanten. De eigenaar kon niets anders doen dan gehoor geven aan de handhavers in verband met de sancties die waren opgelegd. Ook al stond er in de vergunning dat deze geldig was tot en met 31 december 2023.

Officiƫle verklaring

In een artikel van Brabants Dagblad verscheen later op de dag de officiĆ«le reactie van de gemeente. “De vergunning voor de standplaats was geldig van 29 november tot en met 31 december 2023, met uitzondering van zondagen vanwege de zondagsrust. Tijdens de koopzondagen mocht de kraam echter wel geopend zijn. Op 31 december 2023 gold echter niet als een koopzondag.” De woordvoerder van de gemeente deelde verder mee aan Brabants Dagblad: “De gemeente heeft rekening gehouden met de bijzondere omstandigheden rond oudejaarsdag en het mogelijke misverstand dat daaruit is ontstaan. In samenspraak met de eigenaren is besloten om de reeds gebakken oliebollen wel te verkopen en daarna de oliebollenkraam te sluiten.”

Schriftelijke vragen

BVNL en de VVD hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college van de gemeente Zaltbommel. BVNL laat weten dat de desbetreffende oliebollenkraam al 7 jaar op de Markt in Zaltbommel staat en dat het erg voor de hand liggend is dat er op Oudejaarsdag oliebollen worden verkocht.

De VVD vraagt of er bij het verlenen van de vergunning is gesproken over Oudejaarsdag omdat deze op zondag zou vallen. Daarnaast verwijst de VVD naar het feit dat de oliebollenkraam in de voorgaande jaren wel oliebollen mocht verkopen, ook als Oudejaarsdag op zondag viel.

Koopzondagen in Zaltbommel

In Zaltbommel zijn op zondag de meeste winkels gesloten. Alleen de supermarkten in het centrum van Zaltbommel mogen open zijn, van 13:00 tot 17:00 uur. Bovendien worden jaarlijks ongeveer acht koopzondagen aangewezen waarop de winkels in de binnenstad mogen openen. Zo was bijvoorbeeld de zondag voor Kerstmis dit jaar wel aangemerkt als een koopzondag, maar gold dit niet voor Oudejaarsdag.

Cookieinstellingen