Nieuwe elektrische veren Riveer nog steeds niet in de vaart

Foto: Riveer

Woudrichem / Gorinchem – De nieuwe elektrische veerboten, Gorinchem XII en Altena VI, ervaren momenteel technische problemen. Oorspronkelijk was het plan dat deze veerboten vanaf begin januari 2024 zouden gaan opereren tussen Gorinchem, Woudrichem, Sleeuwijk, Werkendam, Hardinxveld-Giessendam, Slot Loevestein en Fort Vuren. Echter, het is nu onzeker of de schepen daadwerkelijk op 1 januari 2024 in gebruik genomen kunnen worden.

De bouw van de veerboten begon op 15 december 2021, en op 28 juni 2023 werden ze officieel gedoopt. Het project ondervond uitdagingen als gevolg van de COVID-19-pandemie en later de oorlog in Oekraïne, wat leidde tot moeilijke omstandigheden. Hierdoor moest de oorspronkelijke opleverdatum van 1 januari 2023 worden herzien naar 1 juli 2023. Ook deze deadline bleek echter niet haalbaar.

Een verdere complicatie was de operationele start van de stroomvoorziening op Buiten de Waterpoort in Gorinchem, die pas op 1 juli 2023 plaatsvond. Hierdoor kreeg de werf onvoldoende tijd om de noodzakelijke tests uit te voeren. Na een vertraagde start van de testperiode zijn er nu verschillende problemen geconstateerd in het schip en het systeem, waardoor een snelle oplevering momenteel niet mogelijk is.

In overleg met de werf zijn twee scenario’s ontwikkeld voor de verwachte oplevering van het integrale systeem voor elektrisch varen. De gemeente Altena deelt mee aan de gemeenteraad: “Het project is gestart in een uitdagende periode, met betrokkenheid van vele onderaannemers en leveranciers die dezelfde moeilijkheden ondervinden. Daarnaast is het integrale systeem voor elektrisch varen een zeer innovatief project met technische uitdagingen voor de drie participerende gemeenten. Ondanks deze huidige moeilijkheden hebben we nog steeds vertrouwen in de werf en geloven we dat er oplossingen zullen worden gevonden, waardoor begin volgend jaar elektrisch varen mogelijk zal zijn.”

Cookieinstellingen