Gemeenteraad Zaltbommel wil geluidslimieten voor evenementen invoeren: controverse ontstaat

Foto: Shutterstock

Zaltbommel – De gemeenteraad van Zaltbommel heeft een voorstel aangenomen om geluidslimieten in te voeren bij evenementen en festiviteiten, met als doel gehoorschade bij bezoekers te voorkomen.

Deze nieuwe regels zijn strenger dan de landelijke normen en zouden een maximum van 80 dB geluid op de gevels van omliggende woningen toestaan. Daarnaast zal er onderzoek worden gedaan naar verdere eisen voor geluidsniveaus op evenementenlocaties.

De partij Belang van Nederland (BVNL) heeft zich echter tegen dit voorstel uitgesproken. Zij uiten zorgen over de juridische haalbaarheid en de mogelijke impact op evenementen in de stad. BVNL vreest dat zelfs kleine muziekgezelschappen, zoals dweilorkesten in de binnenstad, niet meer kunnen optreden onder de nieuwe beperkingen.

“Een bruisende stad met muziek lijkt voorlopig niet toegestaan door de Zaltbommelse raad, behalve BVNL,” aldus de partij. Ze betwijfelen bovendien of dit een kwestie is die op gemeentelijk niveau geregeld moet worden.

Het debat over de invoering van de geluidslimieten belooft nog voort te duren, nu de gemeenteraad van Zaltbommel zich buigt over de balans tussen het beschermen van gehoor en het behouden van levendige stadsevenementen.

Cookieinstellingen