Bouwvergunningen Zaltbommel in 2023 onder landelijk gemiddelde

Gemeentekantoor Zaltbommel
Gemeentekantoor Zaltbommel
Foto: Jurgen Versteeg

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, gepubliceerd in het AD, blijkt dat de gemeente Zaltbommel afgelopen jaar voor 61 huizen een bouwvergunning heeft afgegeven. Dit aantal ligt lager dan in het voorgaande jaar 2022.

Teruggerekend naar het aantal bestaande woningen bevindt Zaltbommel zich onder het landelijk gemiddelde wat betreft het aantal bouwvergunningen. Daarnaast ligt het aantal vergunningen ook onder het gemiddelde in de provincie Gelderland.

Van de 61 bouwvergunningen waren de meeste voor koophuizen, namelijk 43, terwijl de overige 18 vergunningen bestemd waren voor huurhuizen. In vergelijking met 2022, waarin de gemeente 44 vergunningen voor huurhuizen en 28 voor koopwoningen verleende, is er een verschuiving zichtbaar.

De daling van het aantal bouwvergunningen in Zaltbommel draagt bij aan een landelijke trend van verminderde nieuwbouwactiviteit, zoals ook blijkt uit deze CBS-cijfers. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen ligt sinds 2016 niet zo laag en vertoont een daling van vijftien procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Vooral het aantal vergunningen voor koopwoningen bevindt zich op een historisch laag niveau.

De woningnood blijft een urgent probleem, waarbij de behoefte aan meer dan 110.000 nieuwe koop- en huurhuizen per jaar blijft bestaan. Echter, economische factoren zoals stijgende bouwkosten en rentetarieven, samen met uitdagingen in het vinden van geschikte bouwlocaties, bemoeilijken de realisatie van nieuwe woningen.

Onderzoeker Léon Groenemeijer van ABF Research benadrukt dat zelfs na het verkrijgen van een bouwvergunning, het nog steeds een uitdaging is om bouwprojecten daadwerkelijk van start te laten gaan. Bouwers worden geconfronteerd met obstakels die de voortgang van bouwplannen belemmeren, waardoor het oplossen van de woningnood een complexe taak blijft.

Cookieinstellingen