112

Hoofdverdachte van afpersingszaak Hedels Fruitbedrijf 19 jaar de cel in

Foto: Mark Verlijsdonk

De hoofdverdachte in de afpersingszaak rondom een fruithandel in Hedel is veroordeeld tot een celstraf van 19 jaar en 10 maanden, meldt Omroep Gelderland.

Het Openbaar Ministerie had 26 jaar en 7 maanden tegen de verdachte geëist maar de rechter ging daar niet in mee.

De zaak omvat bijna twintig gewelddadige incidenten in de periode tussen januari 2020 en juni 2021, die de rechtbank omschreef als een “ongekende terreurcampagne”. Hoofdverdachte Ali G. was daarin de spil. Werknemers van het bedrijf kregen thuis te maken met beschietingen en vuurwerkbommen. Er werd brand gesticht of een handgranaat voor de deur gelegd.

Ook zeven andere verdachte in dezelfde zaak hoorden hun straf. Dit varieerde tussen de 2 en 9 jaar wegens betrokkenheid bij geweldpleging en afpersing.

Cocaïne tussen de bananen

Dit bedrijf wordt sinds de vondst van een partij cocaïne in mei 2019 afgeperst. In deze afpersingszaak is gedreigd met onder andere liquidatie van werknemers en geweld tegen familieleden van de directie. Door een fout van het OM kreeg de hoofdverdachte op het moment dat hij in de cel zat een lijst met daarop 300 namen en adressen van werknemers van Fruithandel de Groot in handen. De verdachte zou vervolgens vanuit zijn cel andere de opdracht hebben gegeven om aanslagen te plegen op een aantal van deze adressen.

Beveiliging

Hoewel er sinds vorig voorjaar geen nieuwe incidenten meer zijn geweest, is de dreiging niet verdwenen. Nog altijd worden er mensen beveiligd. Hoofdverdachte G. zat al op een gevangenisafdeling met extra toezicht, maar werd onlangs overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught, kennelijk omdat hij opnieuw een gevaar vormde.

Cookieinstellingen